Excel Projemde Hangi Formülü Kullanmalıyım?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan MT2
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

MT2

Yeni Üye
ABC hissesinden farklı zamanlarda 1'er 1'er toplam iki adet aldığımızı düşünelim. Birinin fiyatı 70,03TL olsun. Diğeri ise 69,13TL olsun.
Bu iki adet hissenin ortalama alış fiyatını hesaplamak istiyorum. Normalde (70,03+69,13)/2 formülüyle bu işlemi sıkıntısız yapabilirim fakat takıldığım bir nokta var.
Buradaki hisse sayısı değişken, artabilir ya da azalabilir. Ek olarak belli bir sütunun içinden, aynı isme sahip olan hisselerin toplanmasıyla kaç adet olduğu ortaya çıkıyor.
Biraz daha anlaşılabilir olsun diye deneme amaçlı yaptığım küçük bir örnek:
excel formul.png

işlemdeki adet sütunundaki formül: =ETOPLA(C:C;C8;D:D)

Yapmak istediğim şeyi en net şu şekilde açıklayabilirim: Ort. Birim Alış Tutarı (Stopajlı) sütununun altındaki hücrelere, stopajlı alış fiyatı/alış adedi'ni yazdırmak.
Bu işi hangi formülü kullanarak yapabilirim?

Yaklaşık 3-4 saat YouTube ve çeşitli sosyal platformlarda araştırmama rağmen bulamadığım çözüm yolunu, ChatGPT'ye sorarak buldum.
Türkçe verdiği formül =KOŞULLU ORTALAMA olsa da benim kullandığım excel sürümünde tam olarak adı bu değil galiba. Bu yüzden aynı formülün İngilizcesini istedim ve Excel dilini İngilizce olarak ayarladım.
Kullandığım formül: =AVERAGEIF

1708558898366.png

Formülün Türkçe karşılığını merak ettiğim için tekrar Türkçe'ye döndüm. Türkçe karşılığı şu: =EĞERORTALAMA

Geri